facebookpixel Is uw organisatie burn-out proof? - Rondomwerk

Is uw organisatie burn-out proof?

Werken aan vitaliteit is voor iedereen anders. 1 op de 7 mensen heeft burn-out klachten. Dat is meer dan 1 miljoen Nederlanders. Hoe komt het dat dit probleem zo groot is? Hoe komt het dat het steeds jonger begint? En wat moeten en kunnen we eraan doen om er voor te zorgen dat we niet bij bosjes omvallen? Een burn-out kent meerdere oorzaken. In het onlangs uitgezonden tv-programma Sophie in de mentale kreukels komt aan de orde dat één van de oorzaken ‘de moderne samenleving’ is. Volgens Sophie Hilbrand leven we in een tijd waarin de eisen die we aan ons zelf stellen steeds hoger worden.

Bovenop de ontwikkelingen

Als je de moderne, geïndividualiseerde samenleving onder de loep neemt, blijkt dat ons brein de moderne informatiestromen helemaal niet kan verwerken, volgens psychiater Bram Bakker. Een burn-out ligt op de loer als we vanwege onze psychische gesteldheid of aanleg gevoelig zijn voor stress.

In een recent artikel in Intermediair door Joost Bijlsma blijken burn-outs ook vaker voor te komen in hiërarchische, carrièregerichte organisaties met een overlegcultuur. Volgens dit artikel is er juist behoefte aan leiders die samenwerking stimuleren en medewerkers mensgericht benaderen.

Energievreters

Een belangrijke risicofactor is werkdrukbeleving. Maar ook weinig directe invloed, een onplezierige werksfeer of een te hoge lat voor de medewerker. Ziet u dat uw medewerker minder energie krijgt van zijn werk? Of dat deze moeite krijgt met de werkdruk?

Vergadercultuur

Organisaties focussen vaak op de functie-inhoud, op rust en zetten loopbaanbegeleiding in. Daarmee wordt burn-out vooral  benaderd als een persoonlijk probleem. Maar hoe zit het met de rol van de organisatie zelf?  Er ontstaan nu eenmaal meer burn-outs in organisaties waar veel wordt vergaderd en gemaild. Dat remt de productiviteit en fragmenteert de dagen. Daardoor komen medewerkers nauwelijks toe aan dat wat er werkelijk toe doet. Om achterstanden in te halen gaan ze overwerken.

Voorkomen van burn-out epidemie

Ga met uw medewerkers het gesprek aan om in beeld te brengen hoe zaken zoals aansturing door de leidinggevende worden ervaren. Maar ook over de overige burn-out veroorzakende of voorkomende thema’s als werkplezier of werkinrichting. Maak op deze inventarisatie een plan van aanpak om de situatie te verbeteren of te borgen.

Zijn er momenteel al medewerkers die in de risicogroep vallen? Met ondersteuning in loopbaanbegeleiding en vitaliteitscoaching halen de medewerkers meer energie en plezier uit het werk. Het bevordert de productiviteit en reduceert het ziekteverzuim.

Wilt u ook medewerkers die lekker in hun vel zitten, thuis en op de werkvloer? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op met een van de adviseurs van RondomWerk. We vertellen uw graag meer over het voorkomen van een burn-out!

Kunnen wij U ergens mee helpen?

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met een van onze collega's. 085 - 040 25 99

- Jules van Zundert, Directie