Carrièreswitch
Toe aan een carrièreswitch, maar hoe pak je het aan? De Nederlandse economie draait weer op volle toeren. Het aantal openstaande vacatures neemt in een snel tempo toe. Steeds meer mensen vinden een baan. Deze positieve trend is ook terug te zien in de werkloosheidscijfers. Wanneer je al een langere tijd toe was aan een carrièreswitch, dan is het nu een goed moment om deze stap te maken. Maar dit is niet makkelijk en voor veel mensen spannend.
Breng je huidige functioneren in beeld
Hoe functioneer je momenteel op je werk? Wat is er nodig om in de toekomst goed te blijven functioneren? En hoe ga je de carrièreswitch maken die je voor ogen hebt? Om jezelf te blijven ontwikkelen, is het goed om voor jezelf helder te krijgen wat je wilt, wat je kunt, waar je energie van krijgt en wat je nodig hebt om daar te komen. Wanneer je helder hebt waar je goed in bent en waar jouw ambities liggen, is het van belang om te inventariseren of je deze ambities gerealiseerd kunt krijgen binnen je eigen organisatie of dat het misschien toch beter is om verder te kijken. Buiten je eigen organisatie kijken vraagt vertrouwen. Een goede inventarisatie van je eigen talenten komt dit vertrouwen tegoed.
Hoe maak je de carrièreswitch?
Wanneer je voor jezelf de keuze hebt gemaakt om buiten de eigen organisatie te kijken, is het belangrijk om met de juiste strategie die nieuwe baan te gaan vinden. Maar hoe?
Netwerken
Netwerken is een absolute must om aan een nieuwe baan te komen. Het klinkt vaak spannender en ingewikkelder dan het eigenlijk is. Bij netwerken denkt men vaak aan congressen en beurzen, maar netwerken zijn ook de mensen in je directe omgeving zoals familie, vrienden, buren, kennissen van de sportschool of een vereniging. Maak mensen binnen jouw “netwerk” deelgenoot van je zoektocht. Maak mensen duidelijk wat je wilt, wat je kunt en dus wat je concreet te bieden hebt!
Social media
Een goed en professioneel profiel op LinkedIn is een must om die nieuwe baan te vinden. Maar onderschat ook niet de kansen via Facebook en Twitter. Ongeveer 70% van de vacatures wordt via netwerken ingevuld, dus via het eigen netwerk en dat is ook social media. Je vindbaarheid vergroten is essentieel, men moet in één oogopslag kunnen zien wie je bent en wat je mee brengt. Wat heb je die potentiële werkgever concreet te bieden?
Raadpleeg een loopbaancoach
Het maken van keuzes en het in beeld brengen van je talenten, is niet makkelijk en vraagt veel tijd, energie en zelfdiscipline. In plaats van alles alleen te doen kun je ook een loopbaancoach in de arm nemen. Iemand die je kan helpen en ondersteunen bij het maken van keuzes in je loopbaan. Of het nu gaat om het doorgroeien binnen de eigen organisatie of het vinden van een nieuwe baan elders. Iemand die jouw “verborgen” kwaliteiten en competenties naar boven haalt en kracht zet in het realiseren van je carrièreswitch.