Duurzame inzetbaarheid bouw
De duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers is van groot belang om een zo’n hoog mogelijke kwaliteit van dienstverlening te kunnen leveren. De crisis heeft ervoor gezorgd dat er veel bouwvakkers voor de sector verloren zijn gegaan of zzp’er zijn geworden. Daarnaast is de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd en vindt er vergrijzing plaats. Werken in de bouw is een zwaar beroep. Om medewerkers bevlogen, vitaal, betrokken en gemotiveerd aan het werk te houden is het van belang te investeren in de inzetbaarheid van uw medewerkers. Zowel op korte als op lange termijn. Maar hoe kan dit worden gerealiseerd?
Bouwen aan inzetbaarheid
Onder duurzame inzetbaarheid verstaan wij de mate waarin men zijn of haar huidige en toekomstige werk kan en wil blijven uitvoeren. Bouwvakkers beginnen veelal met werken op een jonge leeftijd. Hierdoor is het belangrijk om vanaf de eerste dag na te denken over hoe het werk vol te houden tot de pensioengerechtigde leeftijd, over levenslange inzetbaarheid. Voor het vak waarvoor je bent opgeleid, maar bijvoorbeeld ook voor een ander beroep waarin iemand in de loop van zijn werkzame leven terecht komt door opleiding en ervaring. Veel interventies op het gebied van duurzame inzetbaarheid worden ad hoc ingezet en zijn niet verweven in een inzetbaarheidsplan, verzuimbeleid of een scholings-en vitaliteitsplan. Met als gevolg dat het effect van deze interventies beperkt is en de kans op langdurig resultaat beperkt. Hoe kunt u de bestaande situatie in beeld brengen? Hoe wordt de gezondheid van uw medewerkers verbeterd? Welke ontwikkelmogelijkheden zijn er en deze te faciliteren? Hoe gaat u duurzame inzetbaarheid verankeren in beleid? Welke interventies worden ingezet om de gezondheid, betrokkenheid en productiviteit van uw medewerkers daadwerkelijk te bevorderen? En hoe wordt dit verankerd op de werkplaats? Allemaal vragen waar de bedrijfskundige, vitaliteitscoach en loopbaanadviseurs van RondomWerk u een antwoord helpen vinden.
Ga voor betrokken medewerkers
Voor het inzetten van de interventies ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid in de bouw bent u bij RondomWerk aan het goede adres. Onder andere met behulp van verschillende workshops en trainingen kunt u kosteneffectief uw medewerkers betrekken in het proces en een eerste stap zetten naar een verbeterde inzetbaarheid. Maar breng ook in beeld waar de scholingsbehoefte ligt en faciliteer uw medewerkers hierin. Medewerkers die tegen uitvallen aan zitten kunnen baat hebben bij individuele begeleiding. Hierin kunnen ze ondersteund worden met coaching gesprekken of kan er gebruik gemaakt worden van het inloopspreekuur van de vitaliteitscoach. Ziet u dat een medewerker zijn werk niet gaat volhouden, een te hoge werkdruk ervaart en kan of wil de medewerker de veranderingen niet bijhouden? Dan denkt een van onze loopbaancoaches graag met uw medewerker mee over zijn loopbaanontwikkeling.
Plezier van een gezonde toekomst
Gezonde en gemotiveerde medewerkers op de bouwplaats die werken aan mooie projecten, dat is waar elk bouwbedrijf het voor doet. Wanneer het werk met een betere gezondheid en kennis uitgevoerd kan worden is de kans op succes en innovatie het grootst. Daarnaast is een investering in de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers ook nog eens kosteneffectief. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met de bedrijfskundige van RondomWerk.