facebookpixel De grootste missers tijdens je sollicitatiegesprek - Rondomwerk

De grootste missers tijdens je sollicitatiegesprek

Een eerste indruk maak je maar één keer. Tijdens een sollicitatiegesprek weet je toekomstige baas vaak al binnen een minuut of jij de geschikte kandidaat bent of niet. Zorg dus dat je direct goed overkomt.

Bereid een sollicitatiegesprek goed voor

Ga je binnenkort op sollicitatiegesprek? Bereid dan niet alleen je verhaal goed voor, maar denk na over je houding en persoonlijke presentatie. Heb je zelfvertrouwen, straal je autoriteit uit, ben je aardig, bekwaam en te vertrouwen? Tijdens een sollicitatiegesprek heeft diegene tegenover je zijn oordeel soms al binnen een paar seconden geveld.

Maak oogcontact. Uit onderzoek van vacaturesite Career Builder onder 2500 HR-managers blijkt dat 67 procent van de sollicitanten geen oogcontact maakt. Zonde, want dat wordt door bedrijven als dé grootste misser gezien. Probeer ook regelmatig te glimlachen, zit rechtop en frunnik niet aan je haar of gezicht.

Veel sollicitanten worden niet aangenomen, omdat zij tijdens een sollicitatiegesprek niet duidelijk kunnen maken wat nu precies hun kwaliteiten en vaardigheden zijn. Of niet goed voorbereid overkomen wat betreft kennis over de organisatie, producten, diensten en/of functie-inhoud. Ook zijn er sollicitanten die niet overtuigend genoeg kunnen vertellen waarom de werkgever juist met hen in zee zou moeten gaan.

Correcte presentatie

Als werknemer van een organisatie word jij als één van hun visitekaartjes gezien. Je gesprekspartner gaat je hier dan ook direct op beoordelen: pas jij in het plaatje dat men wil uitstralen als organisatie? Bovendien is het zo dat selecteurs ervan uit gaan dat sollicitanten die zich goed presenteren ook goed zullen presteren.

In de eerste fase van het sollicitatiegesprek ligt het accent op je presentatie. Daarmee win je aandacht, respect en vertrouwen. Pas als die basis is gelegd, kan het accent verschuiven naar meer vaktechnische zaken (inhoud).

WAT ZIJN DE VALKUILEN:

  • je onhandig of onjuist voorstellen
  • te laat komen zonder opgaaf van geldige reden
  • je gesprekspartner niet aankijken bij het voorstellen
  • direct te amicaal of te joviaal zijn
  • roken, bellen, twitteren, enz… tijdens het wachten

 

Tijdens een re-integratietraject van re-integratiebureau RondomWerk wordt voldoende aandacht besteed aan sollicitatietraining, maar ook aan je persoonlijke presentatie en je werknemersvaardigheden.

Neem vrijblijvend contact met ons op om uw arbeidsmarktpositie of die van uw medewerker te verbeteren.

Bron: sollicitatiegesprek

 

Kunnen wij U ergens mee helpen?

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met een van onze collega's. 085 - 040 25 99

- Jules van Zundert, Directie