facebookpixel Leven met diabetes - Rondomwerk

Leven met diabetes

Leven met diabetes door Tjebbe Bosma (ambassadeur basvandegoorfoundation)

Een paar jaar nadat bij Bas diabetes werd geconfronteerd richtte hij de Bas van de Goor Foundation op. Deze stichting zet zich dagelijks samen met een grote groep ambassadeurs in voor het verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes door middel van sport en bewegen. Wij organiseren veel activiteiten voor kinderen en volwassen met als doel om hen in een veilige omgeving onder begeleiding van professionals en ervaringsdeskundigen aan het bewegen te krijgen.

De ambassadeurs proberen een rolmodel te zijn, uit te stralen dat je met diabetes alles kunt. Toen Tjebbe als 9-jarige de diagnose diabetes kreeg, heeft de wijze waarop het gecommuniceerd werd  gemaakt dat  “niemand gaat ooit nog tegen mij zeggen dat ik iets niet kan”. 40 jaar geleden was het leven met de klok en de weegschaal en regelmaat, regelmaat, regelmaat. Toen was de wereld simpel en was er minder stress. Maar het feit blijft: mensen met diabetes worden ook vandaag nog steeds met verhalen over complicaties gevoed en vechten de hele dag tegen sterk schommelende bloedglucoses.

Tjebbe heeft altijd veel gesport en kende niemand met diabetes, dus zelf veel experimenteren en pionieren. Als professioneel volleyballer bij Martinus trainde hij meer dan 20 uur per week. Iedereen dacht dat diabetes niets ernstigs was, Tjebbe kon immers alles. Ondanks zijn sportieve prestaties en alle nieuwe uitdagingen heeft ook hij bijkomende klachten gehad. 30% van de mensen met diabetes heeft stijve gewrichten, meestal eerst in de handen. 2 – 5% van de bevolking heeft last van een frozen shoulder tegen 10-23% van de mensen met diabetes. Ook het herstel hiervan duurt veel langer heeft Tjebbe zelf ervaren.

De diabetesregulatie houdt Tjebbe de hele dag bezig: meten, bolussen, eten, pomp in de hand. Bij activiteiten buiten de deur denken aan dextro, voedingsrepen, reserve infuussetje etc. , dus altijd plannen. Wat was de invloed van de diabetes op het werk van Tjebbe? Bij studiereis naar het buitenland stress, stress, stress. Medicatie meenemen, reservepomp regelen, tijdsverschil, ontregeling tijdens reizen en jetlag met ontregeling bij thuiskomst.

Zelfmanagement is gevleugeld woord. Maar kan iedereen dat? Tjebbe vindt van niet. Zelfmanagement doe je samen, dus ook u als bedrijfsarts, werkgever heeft een verantwoordelijkheid evenals overheid en verzekeraar.

Onderzoek van het Radbouw UMC laat zien dat mensen met diabetes minstens 180 beslissingen per dag nemen met betrekking tot hun gezondheid. Dus een leven met diabetes is alsof je in een permanente jetlag leeft. Het voortdurend in balans proberen te blijven en het continue hierover nadenken maakt je extra vermoeid. Neiging tot depressie en/of burn-out kan een gevolg zijn.
BvdGF organiseert met lokale zorgprofessionals de Nationale Diabetes Challenge. Een lokale wandelchallenge met als doel om mensen met diabetes weer de regie te laten nemen over hun gezondheid.  Er wordt 6 tot 20 weken wekelijks één keer gezamenlijk gewandeld. Het einddoel is vier dagen achtereen wandelen over verschillende afstanden. De laatste dag op een centrale locatie in Nederland waar alle deelnemende Challengers gezamenlijk de laatste kilometers afleggen en finishen op het Challenge Diabetes Festival.

Na afloop is aan de Challengers gevraagd wat de meerwaarde is van de NDC:
– 92% wil blijven wandelen waarvan 55% in dezelfde groep
– 78% beweegt meer dan voorheen
– 32% let meer op de voeding
– 49% meer sociale contacten
– 24% mentaal sterker

De doelstelling voor 2017 is minimaal 5000 mensen met diabetes in beweging te krijgen en daarmee de kwaliteit van hun leven vergroten! Want zeker weten: Bewegen leidt tot minder verzuim!

Kunnen wij U ergens mee helpen?

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met een van onze collega's. 085 - 040 25 99

- Ineke Hagenaars, Directie