facebookpixel Verbeter je tweede spoor: 4 tips met Rondomwerk

Met deze vier tips ga je beter het 2de spoor traject in (en komt iedereen er beter uit)

Heb je een zieke medewerker die binnen jullie eigen organisatie geen of weinig perspectief op een passende baan heeft? Zo iemand zou voor een andere werkgever zomaar een welkome versterking kunnen zijn! Hoe logisch dat ook klinkt. De weg ernaartoe kent een aantal serieuze valkuilen. Met deze vier tips heb je handvatten die te omzeilen. En zo te zorgen voor een 2de spoor traject waar alle partijen beter uit komen.

 

Uit onderzoek dat het Register Specialistisch Casemanagement (RSC) in juni 2023 presenteerde, blijkt dat er vier belangrijke hick-ups zijn waardoor re-integratie 2e spoor vaak niet de resultaten oplevert die je ervan zou mogen verwachten. Zo vinden veel nieuwe werkgevers het risico te groot om de zieke medewerker in dienst te nemen. Staan de verplichtingen om te proberen de medewerker zo snel mogelijk weer terug te laten keren naar zijn eigen werkplek, vaak haaks op het zoeken naar en vinden van nieuw werk bij een andere werkgever. Wordt er niet of pas laat een arbeidsdeskundige bij het traject betrokken. En hebben huidige werkgevers onvoldoende vertrouwen in hun re-integratiepartner om een lastig traject aan te durven.

 

  1. Denk detachering

Om het financiële risico dat de nieuwe werkgever loopt te beperken, kan de huidige werkgever zijn zieke medewerker tot einde van zijn of haar tweede ziektejaar detacheren bij de nieuwe. Daarna kan deze (pas) een no-risk polis krijgen.

 

  1. Geef emoties de ruimte

Zeker als je herstellend bent, is (denken over) een overstap naar nieuw werk in een nieuwe werkomgeving niet niks. Als in het 2e spoor traject geen ruimte is voor emoties, kan dat leiden tot suboptimale medewerking of zelfs hernieuwde uitval. Een goede en ervaren e-integratieadviseur zal dan ook altijd ruimte geven voor de rouw en financiële onzekerheid die veel medewerkers voelen als zij afscheid moeten nemen van hun oude baan.

 

  1. Breng op tijd een arbeidsdeskundige aan boord

Als de bedrijfsarts en arbeidsdeskundige het eens zijn over welke route het meest passend/succesvol zal zijn, creëert dat voor alle betrokkenen duidelijkheid. Door in een vroeg stadium een arbeidsdeskundige in te schakelen neemt de kans op succes dan ook met sprongen toe.

 

  1. Selecteer op kwaliteit

Het RSC signaleert dat er geen minimale kwaliteitsvereisten zijn voor re-integratiebedrijven om een spoor 2 traject uit te voeren. Wel zijn er onafhankelijke partijen die kunnen helpen de juiste re-integratiepartner te kiezen. Zo wijst keurmerk Blik op Werk de weg naar gekwalificeerde dienstverleners, bewezen methodieken en kennis rondom duurzame arbeidsparticipatie.

 

In voor een slagingskans van 66%?

Door het slim aan te pakken, zijn de risico´s van een 2e spoor traject behoorlijk in te perken en maak je er zoveel meer van dan het verplichte ‘vinkje’ in een re-integratie traject. Want zeg nou zelf. Iederéén wordt toch beter van een medewerker die een volgende stap in zijn loopbaan kan maken in plaats van nog jaren thuis te zitten. Benieuwd hoe RondomWerk van iedere drie zieke medewerkers er maar liefst twee aan een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever helpt? Maak een vrijblijvende afspraak met Jules van Zundert.

Kunnen wij U ergens mee helpen?

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met een van onze collega's. 085 - 040 25 99

- Jules van Zundert, Directie