facebookpixel Hoog ziekteverzuim eerste kwartaal 2018 - Rondomwerk

Hoog ziekteverzuim eerste kwartaal 2018

Onlangs presenteerde het CBS het ziekteverzuimpercentage van het eerste kwartaal van 2018. Met een ziekteverzuim van 4,9% wordt het percentage van het eerste kwartaal in 2007 geƫvenaard. 42,4% van de ziektegevallen heeft te maken met griep of verkoudheid terwijl deze reden maar voor 12,2% van het aantal ziektedagen zorgen. Maar hoe komt het percentage dan zo hoog?

Ziekteverzuim in de gezondheidszorg 1,6% hoger dan gemiddeld

In de gezondheidszorg is het ziekteverzuim met 6,5% het hoogst. Binnen de verpleeg- en zorgcentra was het ziekteverzuim maar liefst 7,7%. De horeca heeft daarentegen een laag (2,3%) ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2018. Met een verschil van maar liefst 4,2% komt bij ons de vraag naar boven of een deel van dit verschil zit in het bijhouden en melden van ziekteverzuim? Of heeft de horeca het verzuimbeleid beter vorm gegeven?

Re-integratie en psychische klachten, overspannenheid en burn-out

Psychische klachten, overspannenheid en burn-out heeft het grootste aandeel in het aantal ziektedagen in het eerste kwartaal van 2018 met maar liefst 24,9%. Deze problematiek kost uw organisatie veel energie en geld. Het belang is groot om ziekmelding van uw medewerkers te voorkomen. Met name als het gaat om psychische klachten is het van belang om tijdig te constateren of medewerkers het werk op de lange termijn vol kunnen houden. Kan het werk efficiƫnter worden ingericht, hoe is de werkdrukbeleving en is het nodig om medewerkers om te scholen? Wanneer er tijdig op deze vragen wordt ingespeeld, kan langdurige re-integratie worden voorkomen.

Langdurig ziekteverzuim stuwt het percentage fors

Mocht een van uw medewerkers onverhoopt toch langdurig ziek zijn, dan is het van belang dat u de re-integratie zo effectief mogelijk inricht met als doel de zieke medewerker zo snel mogelijk weer terug te laten keren in arbeid. Is er passend werk voor de medewerker binnen de eigen organisatie beschikbaar of dient er te worden gezocht buiten de organisatie? Deze vraag wordt in een arbeidsdeskundig onderzoek beantwoord. Wanneer er geen mogelijkheden zijn binnen de eigen organisatie dient een re-integratie traject tweede spoor te worden opgestart. In re-integratie tweede spoor wordt de betreffende medewerker begeleid naar een passende baan buiten de eigen organisatie. Aan welke re-integratieverplichtingen uw organisatie moet voldoen, is terug te vinden in dit artikel.

Meer weten?

Kampt uw organisatie met veel zieke medewerkers en gaat dit ten koste van uw business? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de casemanagers van re-integratiebureau RondomWerk. Wij helpen om samen met u het ziekteverzuim van uw organisatie weer onder controle te krijgen.

 

Bron: CBS, TNO

Kunnen wij U ergens mee helpen?

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met een van onze collega's. 085 - 040 25 99

- Jules van Zundert, Directie