facebookpixel Wat te doen aan de hoog ervaren werkdruk in het onderwijs?

Wat te doen aan de hoog ervaren werkdruk in het onderwijs?

Vandaag staken zo’n 30.000 basisschoolleerkrachten in Den Haag voor betere werkomstandigheden. De stakende leerkrachten willen 1,4 miljard euro, waarvan minimaal 900 miljoen voor een hoger salaris. Volgens de actievoerders is er 500 miljoen nodig om de ervaren werkdruk te verlichten. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de ervaren werkdruk in het onderwijs? Wij bieden u alvast een aantal tips om zonder die 500 miljoen de ervaren werkdruk te verlagen.

Creëer overzicht en verlaag de ervaren werkdruk

Naast het lesgeven aan de leerlingen heeft een basisschoolleerkracht nog andere, veelal administratieve taken. Leerkrachten zien deze taken als werkdruk verhogend, voornamelijk omdat de meerwaarde niet altijd merkbaar is en het ten koste gaat van het daadwerkelijk lesgeven. Toch moeten deze taken verricht worden. Het creëren van overzicht in de planning en prioriteit van de werkzaamheden zorgt voor rust en een hoger zelfvertrouwen. Een leidinggevende of coachende collega kan hierin ondersteuning bieden.

Samen leer je meer

Wie kent het niet, leerlingen die de leerkracht uitleggen hoe het smartboard werkt? Door de snelle technologische ontwikkelingen is het ook voor leerkrachten belangrijk up to date te blijven en van elkaar te leren. Binnen scholen is er al veel kennis en kunde aanwezig over hoe om te gaan met  technologische ontwikkelingen. Maar ook is er veel ervaring op het gebied van planning en klassenmanagement. Sommige leerkrachten hebben hier moeite mee. Dit leidt tot stress, minder overzicht en een hogere werkdrukbeleving. Maak voor deze thema’s ruimte tijdens een studiemiddag, maar intercollegiale coaching tijdens het werk kan ook ondersteuning bieden. Een werkklimaat waarin men van elkaar kan leren.

Enthousiast voor je vak

Uiteindelijk worden leerlingen klaargestoomd voor de wereld. Leerlingen die met plezier ontwikkelen, dat is waar elke leerkracht enthousiast van wordt. Hopelijk dragen deze tips bij om de actiebereidheid van vandaag te vertalen naar de plannen van morgen. Met als doel reductie van de ervaren werkdruk en meer werkplezier!

Kunnen wij U ergens mee helpen?

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met een van onze collega's. 085 - 040 25 99

- Jules van Zundert, Directie