facebookpixel De ‘Why, What en How’ van loopbaanbegeleiding - Rondomwerk

De ‘Why, What en How’ van loopbaanbegeleiding

Veel werkgevers staan er wat huiverig tegenover. Loopbaanbegeleiding. Want wie weet wil hun medewerker wel ‘iets heel anders’ als hij zijn wensen en kansen heeft verkend. Wordt ‘ie er juist ontevreden van. Of denkt ‘ie dat ze hem een traject aanbieden omdat ze hem eigenlijk weg willen hebben. Begrijpelijk? Misschien wel. Maar vooral jammer. Want zeker in deze krappe arbeidsmarkt is loopbaanbegeleiding een mooi middel om mensen juist te binden aan je organisatie.

Sinds het nieuwe millennium zijn intrede deed, is er veel veranderd in de manier waarop mensen naar hun loopbaan kijken. Was het voor die tijd nog ‘not done’ om iedere paar jaar van werkgever te wisselen? Tegenwoordig ben je een dief van je eigen ontwikkeling als je (te) lang op dezelfde werkplek blijft hangen. Want naast dat werk brood op de plank moet brengen, willen medewerkers ook een baan waarin zij hun talenten kunnen ontwikkelen en kunnen doorgroeien.

Voorkomen is beter

Niet vreemd dus dat je eigenlijk te laat bent, als je je medewerkers pas loopbaanbegeleiding aanbiedt op het moment dat zijn loopbaan in het slop raakt. Om hen aangehaakt te houden, is een jaarlijkse loonsverhoging gewoon niet meer genoeg. In ieder geval niet zonder dat je daar als werkgever ook een interessantere functie-inhoud, betere work-life-balance of misschien wel iets heel anders aan kunt toevoegen. Zeker wanneer je ze wilt behouden voor de organisatie en burn of bore-outs wilt voorkomen, is het slim regelmatig stil te staan bij hun loopbaanwensen. En te motiveren door hen te helpen zich te ontwikkelen.

Iedereen blij

Maar wanneer begin je dan wél met investeren in je medewerkers. En hoe pak je dat aan? Met loopbaanbegeleiding kan je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Het leidt niet alleen tot loyalere medewerkers die sterker in hun schoenen staan en daardoor beter inzetbaar zijn. Werkgevers die hen ondersteunen en begeleiden in het behalen van hun doelen, worden ook nog eens beloond met een grotere verbondenheid met hun organisatie. Op zo’n moment kunnen zij ook samen kijken naar waaraan de organisatie behoefte heeft. En zo samen goede resultaten boeken.

Hoe dan?

In een loopbaanbegeleidingstraject denken medewerkers na over vragen zoals:

  • Hoe haal ik (nog) meer voldoening en plezier uit mijn huidige werk?
  • Wat wil ik bereiken?
  • Hoe krijg ik beter inzicht in mijn eigen sterktes en ontwikkelpunten?

Dit soort vragen dagen hem uit niet af te wachten tot hij een volgende stap op een presenteerblaadje krijgt aangeboden. Maar om zelf zijn gedroomde loopbaan uit te tekenen. De ervaring leert dat juist het bespreekbaar maken van problemen de kans op een goede afloop alleen maar vergroot. Medewerkers krijgen zo de kans om hun plek binnen de organisatie (terug) te vinden.

 

Schema loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding anno 2023.

Denken in kansen

Bij RondomWerk geloven we dat als mensen kúnnen en wíllen werken, er altijd een manier is om er beter uit te komen. Daarom gaan wij verder waar anderen het wel ‘goed genoeg’ vinden. En komen we met duurzame oplossingen die zowel de individuele werknemer respecteren, als de gezondheid van de organisatie. Door te denken in kansen waar iedereen beter van wordt, zijn we de afgelopen decennia uitgegroeid tot een gewaardeerd full service re-integratiebureau met vestigingen in heel Nederland. Aan wie werkgevers in de zorg, het onderwijs, (semi)overheid, industrie, logistiek, bouw en zakelijke dienstverlening hun dossiers rondom werk met een gerust hart overlaten.

Van hebben, houden maken

Wilt u ook het verschil maken tussen buigen en barsten. Vallen en opstaan. En hebben en houden. Lees meer over loopbaanbegeleiding of neem contact met ons op voor een goed gesprek over onze ervaring met en visie op uw personele vraagstukken. Heb je een actueel vraagstuk? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Kunnen wij U ergens mee helpen?

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met een van onze collega's. 085 - 040 25 99

- Eveline Couwenberg, registercasemanager / loopbaancoach