facebookpixel Tips succesvol solliciteren - Rondomwerk

Tips succesvol solliciteren

Het goede nieuws is dat de werkloosheid ook onder 55 plussers daalt. Nu vindt één op de veertien oudere werkloze een nieuwe baan. Hoe maak je meer kans op een baan en hoe kan je het beste solliciteren?

Netwerken

Een absolute must om aan een baan te komen. En het klinkt ingewikkelder dan het is. Netwerken zijn ook de mensen in je directe omgeving, dus familie, vrienden, buren, kennissen van de sportschool of een vereniging. Maak mensen deelgenoot van je zoektocht naar een nieuwe baan. Wie ben je en wat heb je concreet te bieden? Zet je voelsprieten uit en vergroot je kring! Die nieuwe baan komt soms uit een onverwachtse hoek.

Raadpleeg een coach

Het zoeken naar een nieuwe baan vraagt veel tijd en energie en zelfdiscipline. In plaats van alles alleen te doen, kan je ook een loopbaancoach of jobcoach in de arm nemen. Iemand die je kan helpen en ondersteunen bij het laten opvallen van je sollicitatiebrief en curriculum vitae. Iemand die jouw “verborgen” kwaliteiten en competenties naar boven haalt en kracht bij zet. Ook het oefenen van een sollicitatiegesprek zal je meer zelfvertrouwen geven. Deze outplacementbegeleiding kan bijvoorbeeld worden gefinancierd uit je transitievergoeding.

Social media

Werkzoekenden kunnen niet zonder social media zoals een goed en professioneel profiel op LinkedIn. Maar onderschat ook niet de kansen via Facebook en Twitter. Ongeveer 70% van de vacatures wordt via via ingevuld, dus via het eigen netwerk en dat is ook social media. Je vindbaarheid vergroten is essentieel, men moet in één oogopslag kunnen zien wie je bent en wat je mee brengt. Wat heb je die potentiele werkgever concreet te bieden?

Blijf positief

Een afwijzing ontvangen, daar wordt niemand vrolijk van. Maar vat het niet persoonlijk op! Doorgaans ontvangt een werkgever meerdere reacties op een vacature en vindt een selectie plaats. Het gaat dus niet over jou als persoon. Dus focus niet op die afwijzing, blijf geloven in jezelf en die nieuwe baan. Natuurlijk zal je er van balen, laat dan het solliciteren even liggen voor een dag, ga lekker naar buiten en verzet je gedachten. Laat je ook eens inspireren door het bijwonen van lezingen, workshops en bijeenkomsten. Zo blijf je in contact, vergroot je je wereld en het verruimt je blik.

Succesvol solliciteren is meer dan alleen reageren op vacatures. Zorg ervoor dat je gericht solliciteert, het gaan niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Obsessief en veelvuldig solliciteren streeft zijn doel voorbij. Probeer je ook flexibel op te stellen als het gaat over soort contract, uren en salaris. Houd je verwachtingen wel reëel.

Meer weten over jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt? De adviseurs van outplacementbureau RondomWerk staan u graag te woord.
U verdient toch ook die nieuwe baan waarin uw ervaring tot zijn recht komt!

Kunnen wij U ergens mee helpen?

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met een van onze collega's. 085 - 040 25 99

- Ineke Hagenaars, Directie