facebookpixel Ww en werken, loont dat? Ja, dat loont zeker! Lees meer

WW en werken, loont dat?

In de visie van re-integratiebureau RondomWerk zijn mensen – die kunnen en willen werken – op hun best als ze deelnemen aan de maatschappij. Tegelijkertijd is de arbeidsmarkt de afgelopen jaren erg veranderd. En zien wij vaak mensen die niet goed weten waar te beginnen in de zoektocht naar een nieuwe baan. Als iemand zijn baan verliest, lukt het niet altijd direct weer ergens anders aan het werk te gaan. Om dit tijdelijke inkomensverlies op te vangen, kan een WW-uitkering worden aangevraagd bij UWV. De regels voor mensen die in de WW belanden, zijn sinds juli 2015 iets gunstiger geworden. Je hoeft niet langer alles in te leveren dat je bijverdient. Maximaal 30 procent van de inkomsten mag je zelf houden.

Opties op werk

UWV wil weten voor hoeveel uur je werkt, wat voor werk het is en wat de eventuele inkomsten zijn. Ook wanneer je af en toe een klusje doet tijdens de WW-uitkering. Of het nu betaald of onbetaald is of in wisselende uren.

Bijverdienen in de WW

Ter illustratie een rekenvoorbeeld: met een bruto inkomen van € 3.000 per maand bedraagt de WW-uitkering 70 procent van € 3.000 =  € 2.100. Stel, je gaat gedeeltelijk aan het werk waarmee je maandelijks € 1.000 verdient. Het UWV trekt die inkomsten af van je vroegere loon: € 3.000 – € 1.000 = € 2.000. De nieuwe uitkering wordt dan 70% van € 2.000 = € 1.400. Het totale inkomen komt daarmee op: het verdiende salaris € 1.000 + € 1.400 uitkering = € 2.400 bruto per maand. Bijverdienen loont: in dit rekenvoorbeeld heb je € 300 bruto meer inkomen, dan wanneer je niet had gewerkt.

Kort op de bal

De sollicitatieplicht blijft gelden als je naast je WW-uitkering gedeeltelijk werkt. Je hoeft gedurende drie maanden niet te solliciteren als je tijdelijk en in ieder geval minimaal drie maanden gaat werken. Met name als je evenveel of meer uren werkt dan in je laatste baan of wanneer je tenminste 36 uur per week aan de slag gaat. In dat geval is er een grens van 87,5 van het laatstgenoten maandsalaris, verdien je meer dan komt de WW ten einde.

Werken loont!

Om de juiste berekening te kunnen maken en daarmee het juiste uitkeringsbedrag te betalen, wil UWV graag weten hoeveel je verdient. Dus iedere maand geef je de inkomsten door aan het UWV met het formulier Inkomstenopgave. Hiermee kan het UWV de hoogte van de WW uitkering berekenen en voorkom je terugvorderingen in de toekomst.

Kan je als werkzoekende ook wel wat hulp gebruiken met stappen zetten richting (ander) betaald werk? De persoonlijke begeleiding van re-integratiebureau RondomWerk is altijd op maat en met respect voor jouw mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op en samen zetten we de stap naar een nieuw (werk)leven!

Kunnen wij U ergens mee helpen?

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met een van onze collega's. 085 - 040 25 99

- Ineke Hagenaars, Directie